YÖK, engelli öğrencileri mercek altına aldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), COVID-19 küresel salgın önlemleri kapsamında yürütülen uzaktan eğitim sürecinde üniversitelerde engelli öğrencilere yönelik alınan tedbirleri ve mevcut durumu 195 üniversitenin katılımıyla yapılan anketle analiz etti.
YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yükseköğretim Kurulu Engelli Öğrenci Komisyonu Çalışma Grubu, engelli üniversite öğrencilerinin eğitime erişimini kolaylaştırmak için faaliyetler yapıyor. YÖK, ‘engelsiz erişim’ ve ‘engelsiz eğitim’ mottosuyla yükseköğretim kurumlarını tüm öğrenciler için erişilebilir kılmayı hedefliyor. Bu kapsamda 2018'den itibaren engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler gerçekleştiren yükseköğretim kurumlarına ‘mekanda erişilebilirlik’, ‘eğitimde erişilebilirlik’ ve ‘sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirlik’ olmak üzere üç ayrı kategoride ‘Engelsiz Üniversite Bayrakları’, farklı engelli gruplarına programlarını erişilebilir kılan üniversiteler de ‘Engelsiz Üniversite Program Nişanı’ ile ödüllendiriliyor. ‘Mekanda erişilebilirlik’ kriterleri sağladığında turuncu bayrak, ‘eğitimde erişilebilirlik’ kriterleri gerçekleştirildiğinde yeşil bayrak, ‘sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirlik’ uygulamaya konulduğunda da üniversitelere mavi bayrak veriliyor. Engelsiz Üniversite Ödülleri, yükseköğretim kurumlarını fiziksel mekanlarda, eğitimde ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilir kılmak için özendirici, teşvik edici oldu ve pek çok üniversite bu konuda komisyonlar oluşturarak çalışmalarına hız kazandırdı. Ödüllerin ilk verildiği 2018 yılında 41 üniversiteden 318 başvuru varken, 2020'de bu sayı 116 üniversiteden 841'e yükseldi.
51 BİN 647 ENGELLİ ÖĞRENCİ VAR
YÖKSİS verilerine göre, yükseköğretim kurumlarında 51 bin 647 engelli öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 27 bin 782'si ön lisans, 23 bin 581'i lisans, 236'sı yüksek lisans ve 48'i doktora düzeyinde eğitim görüyor. Öğrencilerin yüzde 89'u ise açıköğretim programlarında yer alıyor. Programın görme engelli bir birey için erişilebilir kılınması ile otizm spektrum bozukluğu olan bir bireye erişilebilir kılınması farklılık arz ediyor. Bunun için farklı engel gruplarına yönelik farklı tedbirler alınması gerekiyor.
Haberin Linki İçin Tıklayınız.