Neler yeni

Evde Kal Türkiyem 💕

Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uymanızı önemle rica ederiz.

Daha Fazlası

Sponsorluk Anlaşması 🎭

Öneri, istek, görüş, reklam ve sponsorluk, anlaşmaları hakkında bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Daha Fazlası

Forum Kuralları! 🤔🤔

Forum İsitme! kendine özgü kuralları olan, sınırsız özgürlük vaat etmeyen, akla her gelenin söylenmesinin ve isteyenin dilediği gibi davranmasının söz konusu olmadığı bir ortamdır.

Daha Fazlası
  Ziyaretçi sayfa görüntülememiz sınırlıdır.
  • Merhaba Ziyaretçi, Forumumuz ücretsizdir. Herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Amacımız; İşitme Cihazı kullanıcılarının, İşitme Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve bilgilendirmektir. Ayrıca bu kitlelere hizmet verecek olan Odyolog ve Odyometrist arkadaşlara destek olmak içindir. Bizlere destek olmak için Abone olup tavsiye etmeyi unutmayınız.
  • Değerli Forum Kullanıcılarımız; Şikayet kısımlarında açılan asılsız şikayetlerden forumumuz sorumlu değildir. Asılsız şikayet yapan kişiler için forum kullanıma kapatılacak ve mesajları silinecektir. Asılsız şikayet yapan kişilere ait bilgiler resmi kanalla forumumuzdan talep edildiğinde ilgili kuruma teslim edilecektir.

"Duyuyorum Ama Anlamıyorum" Diyenlerden Misiniz? İşitme Cihazından Tam Verim Almanızı Sağlayacak İşitsel Eğitim Rehberi

"Duyuyorum Ama Anlamıyorum" Diyenlerden Misiniz? İşitme Cihazından Tam Verim Almanızı Sağlayacak İşitsel Eğitim Rehberi​

Yaşa bağlı işitme kaybı (presbiakuzi), 70 yaş üzerindeki bireylerin yaklaşık üçte ikisini etkileyen son derece yaygın bir durumdur. İşitme kaybı yalnızca seslerin kısılamaması değil; zamanla sosyal izolasyon, depresyon ve hatta zihinsel işlevlerde gerileme riskini artıran önemli bir yaşam kalitesi konusudur.

İşitme cihazı kullanmaya başlayan birçok kişinin en sık dile getirdiği şikâyetlerden biri şudur: "Sesleri duyuyorum ama söylenenleri tam olarak anlayamıyorum!". Özellikle düğünler, restoranlar veya kalabalık aile toplantıları gibi gürültülü ortamlarda konuşmaları takip etmek oldukça güçleşebilir.

Peki, gelişmiş teknolojiye sahip bir işitme cihazı takmanıza rağmen neden gürültüde anlamakta zorlanırsınız? İşitme cihazınızın sunduğu performansı artırmanın bilimsel bir yolu var mıdır? Yapılan klinik araştırmalar, kulaklarımızla duyup beynimizle dinlediğimizi ve işitme cihazının sunduğu faydayı işitsel eğitim ile zirveye çıkarabileceğimizi gösteriyor.

Kulak Sesi Alır, Beyin Anlar: Neden İşitme Cihazı Tek Başına Yeterli Olmayabilir?​

İşitme kaybı geliştiğinde, beyindeki işitme merkezlerine giden ses sinyallerinde azalma ve bozulmalar meydana gelir. Yıllar süren bu ses yoksunluğu nedeniyle beyin, ses kalıplarını işleme becerisini yavaş yavaş kaybeder.
İşitme cihazı takıldığında sesler yeniden duyulur hale gelir; ancak beynin bu yeni ve yükseltilmiş ses işaretlerini anında doğru şekilde analiz etmesi her zaman kolay olmaz. Beyin, gelen karmaşık ses dalgalarını işlemek, arka plandaki gürültüyü bastırmak ve konuşmaya odaklanmak için zamana ve alıştırmaya ihtiyaç duyar. İşte tam bu noktada işitsel eğitim (işitsel rehabilitasyon) devreye girer.

İşitsel Eğitim Nedir ve Nasıl Uygulanır?
İşitsel eğitim; işitme cihazı kullanan bireylerin sesleri fark etme, ayırt etme, tanıma ve anlama becerilerini sistematik egzersizlerle geliştiren bir rehabilitasyon sürecidir.
Eğitimin temel dayanağı beynimizin yaşam boyu değişebilme ve kendini şekillendirebilme yeteneği olan nöroplastisitedir. Tıpkı kaslarımızı güçlendirmek için fizik tedavi yapmamız gibi, işitme merkezimizi ve bilişsel süreçlerimizi çalıştırarak dinleme performansımızı artırabiliriz.
Uygulanan işitsel eğitim programları genellikle şu basamakları içerir:
  • Ses İpuçlarını Ayırt Etme: İnce ve kalın sesler ile benzer kelimeler arasındaki ses farklarını yakalama.
  • Zamanlama ve Tempo Egzersizleri: Hızlı konuşmaları takip edebilme ve sesteki duraklamaları algılama.
  • Bilişsel Destek: İşitsel dikkat, çalışma belleği ve odaklanma becerilerini güçlendirme.
  • Gürültü Altında Dinleme: Aşamalı olarak arka plan gürültüsünü artırarak hedef konuşmacıya odaklanma pratiği.

Bilimsel Araştırmalar Ne Diyor? 8 Haftalık Eğitimin Şaşırtıcı Sonuçları​

İşitme cihazı kullanan yaşlı bireyler üzerinde gerçekleştirilen bir klinik tez çalışmasında, 8 haftalık sistematik bir işitsel eğitim programının etkileri hem davranışsal testlerle hem de gelişmiş beyin dalgası ölçümleriyle incelenmiştir.
Çalışmaya her iki kulağında işitme cihazı kullanan 60-80 yaş arası 33 birey katılmıştır. Katılımcıların bir kısmına haftada 1 seans klinikte ve haftada 5 gün evde olmak üzere 8 haftalık işitsel eğitim programı uygulanırken, kontrol grubuna eğitim verilmemiştir.

Araştırmanın öne çıkan objektif ve davranışsal bulguları şunlardır:

1. Gürültülü Ortamlarda Konuşmayı Anlama Belirgin Şekilde İyileşti​

Gürültüde konuşmayı ayırt etme yeteneği Türkçe Matris Testi ile ölçülmüştür.
  • İşitsel eğitim alan grupta: Eğitim öncesinde konuşmayı anlamak için ihtiyaç duyulan sinyal-gürültü oranı ortalama 2,12 dB iken, 8 haftalık eğitim sonrasında bu değer 1,07 dB seviyesine gerileyerek istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme göstermiştir. Bu durum, bireylerin arka planda gürültü varken bile konuşmaları çok daha rahat ayırt edebildiğini kanıtlamıştır.
  • Eğitim almayan kontrol grubunda ise: İlk ve son test sonuçları arasında belirgin bir değişim gözlenmemiştir.

2. Beyindeki İşitme Yanıtları Hızlandı (MMN Testi Bulguları)​

Eğitimin beyin düzeyindeki etkilerini gözlemlemek için Mismatch Negativity (MMN) adı verilen ve beynin seslerdeki değişimlere verdiği otomatik yanıtları ölçen elektrofizyolojik test uygulanmıştır.
  • Eğitim alan grupta: Beynin uyarana verdiği yanıt süresini gösteren MMN latansı ortalama 199,38 ms'den 189,60 ms'ye düşerek kısalmıştır. Bu kısalma, beynin ses değişimlerini daha hızlı ve hassas bir şekilde işlediğini göstermektedir.
  • Ayrıca eğitim öncesinde çalışma grubundaki bireylerin %23,5'inde beyinden MMN dalgası elde edilemezken, 8 haftalık eğitim sonrasında bu oran %5,8'e gerilemiştir. Beynin uyarılara yanıt veren nöron aktivitesinde belirgin bir artış gerçekleşmiştir.
  • Eğitim almayan kontrol grubunda: MMN değerlerinde herhangi bir iyileşme saptanmamıştır.

İşitme Cihazı Kullanıcıları İçin Yol Haritası ve Öneriler​

Bu araştırmanın sonuçları, işitme cihazı kullanımının sadece bir cihaz takmaktan ibaret olmadığını, cihazın sunduğu imkânları beyin eğitimiyle tamamlamak gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.
İşitme sağlığınızı korumak ve cihazınızdan en yüksek verimi almak için şu adımları izleyebilirsiniz:
  1. Cihazınızı Kesintisiz Kullanın: İşitme cihazınızı düzenli takmak, beynin ses yoksunluğu yaşamasını önler ve uyum sürecini hızlandırır.
  2. Odyoloğunuzdan İşitsel Eğitim Desteği İsteyin: İşitme cihazı ayarlarınız yapıldıktan sonra dinleme ve anlama alıştırmalarını içeren bir rehabilitasyon programı talep edin.
  3. Sabırlı Olun ve Pratik Yapın: Seslerin yeniden anlam kazanması zaman alabilir. Evde sesli kitap okuma, dinlediğini tekrar etme ve gürültülü ortamlarda kademeli dinleme egzersizleri yapın.
  4. Bütüncül Yaklaşımı Benimseyin: Başarılı bir iletişim için doğru cihaz ayarı, iletişim stratejileri ve zihinsel dinleme egzersizlerinin bir arada yürütülmesi şarttır.

İşitme cihazı, işitme yolculuğundaki en önemli ilk adımdır; ancak işitsel eğitim, beyninizin sesleri yeniden anlamlandırmasını sağlayan anahtardır. "Duyuyorum ama anlamıyorum" sınırını aşmak ve sosyal hayata güvenle katılmak için işitme uzmanınızla görüşerek işitsel rehabilitasyon sürecinizi vakit kaybetmeden başlatın.

Bilimsel Dayanak ve Kaynakça
Bu bilgilendirme makalesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı bünyesinde Ayşenur KÜÇÜK CEYHAN tarafından hazırlanan ve Prof. Dr. Hacı Hüseyin DERE danışmanlığında yürütülen doktora tez çalışmasının bilimsel bulguları ışığında kaleme alınmıştır. Araştırmanın klinik test ve uygulamaları İstanbul Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Odyoloji Ünitesi bünyesinde gerçekleştirilmiştir.