Klinik Odyoloji ve İşitme Terapisi Yüksek Lisans öğrencisi Eva Wairimu Mwangi tarafından yapılan tez çalışması;
İlgili Tez Ekte bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
İşitme kaybı, Yapay zeka, yapay zeka destekli işitme cihazları, işitme cihazı performansı, gürültü yönetimi, uzaktan programlama, tele-audioloji.
Özet
İşitme kaybı, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemekte olup, iletişim, eğitim ve genel yaşam kalitesi üzerinde önemli sonuçlar doğurmaktadır. İşitme teknolojilerindeki ilerlemelere rağmen, geleneksel işitme cihazları gürültülü ortamlarda genellikle yetersiz kalmakta ve bu da yapay zekanın (YZ) işitme cihazı performansını artırmadaki potansiyelini araştırmayı gündeme getirmektedir. Bu çalışma, yapay zeka destekli işitme cihazlarının etkinliğini incelemekte olup, özellikle gürültü yönetim yetenekleri ve kullanıcı konforu ile memnuniyeti üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Tanımlayıcı bir araştırma tasarımı kullanarak akademik dergilerden ve raporlardan elde edilen ikincil verilerle, bu çalışma yapay zeka teknolojisinin işitme kaybı olan bireylerin işitsel deneyimlerini nasıl iyileştirdiğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, modern işitme cihazlarındaki yapay zeka destekli gürültü yönetim özelliklerinin etkinliğini değerlendirerek, kullanıcı deneyimlerini geleneksel cihazlarla karşılaştırmaktadır. Temel hedefler arasında arka plan gürültüsündeki azalma, konuşma netliğindeki iyileşme ve genel kullanıcı memnuniyetinin belirlenmesi yer almaktadır. Ayrıca, uzaktan izleme ve tele-audioloji hizmetlerinin hasta sonuçlarını iyileştirmedeki rolü araştırılmakta, erişilebilirlik ve kolaylık üzerine odaklanılmaktadır. Bulgular, gelişmiş gürültü yönetim özelliklerinin kullanıcı konforu ve memnuniyetini önemli ölçüde artırdığını, ancak yapay zeka destekli özellikler ile uzaktan izlemenin hasta sonuçları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermediğini ortaya koymaktadır. Yüksek bir R-kare değeri olan 0.863 ile regresyon analizi, gürültü yönetim etkinliğinin işitme cihazı performansını iyileştirmede kritik bir faktör olduğunu vurgulamaktadır. Bununla birlikte, yapay zeka entegrasyonunun beklenen faydaları tam olarak sağlanamamış, mevcut yapay zeka teknolojilerinin kullanıcı ihtiyaçlarını tam olarak karşılamadığı öne sürülmüştür. Çalışma, yapay zeka teknolojilerinin daha da geliştirilmesi ve işitme cihazlarına entegrasyonunun iyileştirilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiği sonucuna varmaktadır. Gürültü yönetimi ve kullanıcı merkezli tasarıma vurgu yaparak işitme cihazı işlevselliği ve kullanıcı deneyiminin artırılabileceği önerilmektedir. Öneriler arasında, gelişmiş gürültü yönetim teknolojilerinin önceliklendirilmesi, yapay zeka geliştirilmesine kullanıcı geri bildirimlerinin dahil edilmesi ve uzaktan izleme özelliklerinin iyileştirilmesi yer almaktadır.İlgili Tez Ekte bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
İşitme kaybı, Yapay zeka, yapay zeka destekli işitme cihazları, işitme cihazı performansı, gürültü yönetimi, uzaktan programlama, tele-audioloji.