Neler yeni

Evde Kal Türkiyem 💕

Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uymanızı önemle rica ederiz.

Daha Fazlası

Sponsorluk Anlaşması 🎭

Öneri, istek, görüş, reklam ve sponsorluk, anlaşmaları hakkında bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Daha Fazlası

Forum Kuralları! 🤔🤔

Forum İsitme! kendine özgü kuralları olan, sınırsız özgürlük vaat etmeyen, akla her gelenin söylenmesinin ve isteyenin dilediği gibi davranmasının söz konusu olmadığı bir ortamdır.

Daha Fazlası
  Ziyaretçi sayfa görüntülememiz sınırlıdır.
  • Merhaba Ziyaretçi, Forumumuz ücretsizdir. Herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Amacımız; İşitme Cihazı kullanıcılarının, İşitme Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve bilgilendirmektir. Ayrıca bu kitlelere hizmet verecek olan Odyolog ve Odyometrist arkadaşlara destek olmak içindir. Bizlere destek olmak için Abone olup tavsiye etmeyi unutmayınız.
  • Değerli Forum Kullanıcılarımız; Şikayet kısımlarında açılan asılsız şikayetlerden forumumuz sorumlu değildir. Asılsız şikayet yapan kişiler için forum kullanıma kapatılacak ve mesajları silinecektir. Asılsız şikayet yapan kişilere ait bilgiler resmi kanalla forumumuzdan talep edildiğinde ilgili kuruma teslim edilecektir.

Türkiye’de İşitme Cihazı Perakendecileri Neden Bir Temin Tevzi Kooperatifi Kurmalı?

Türkiye’de İşitme Cihazı Perakendecileri Neden Bir Temin Tevzi Kooperatifi Kurmalı?

Parçalanmış Bir Pazarda Ayakta Kalma Mücadelesi

Türkiye’de işitme cihazı sektörü son yıllarda büyük bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bir yanda küresel markaların (WSA, Demant, Sonova, GN Hearing) domine ettiği üretim ve distribütör ağı; diğer yanda sayıları bini aşan bağımsız işitme merkezi bulunuyor. Bu merkezler, genellikle bireysel girişimciler tarafından işletilen küçük ölçekli perakende noktalarıdır. Ancak bu yapı, giderek artan fiyat baskısı, rekabet yoğunluğu, tedarik maliyetleri ve kurumsal markaların reklam gücü karşısında kırılgan hale gelmiştir.

Bugün birçok bağımsız işitme merkezi şu sorunlarla karşı karşıyadır:
  • Toptan alım gücü eksikliği: Ürünleri yüksek maliyetle temin etmek zorundalar.
  • Reklam ve görünürlük yetersizliği: Uluslararası markalar TV ve dijital medyada milyonlar harcarken, yerel merkezlerin sesini duyurması neredeyse imkânsız.
  • Eğitim ve teknik bilgi eksikliği: Ürün teknolojileri hızla gelişirken, küçük işletmelerin güncel bilgiye erişimi sınırlı kalıyor.
  • SGK ve mevzuat baskısı: Sözleşmeli satış koşulları, fiyat sınırları ve denetim süreçleri operasyonel özgürlüğü kısıtlıyor.
Sonuç olarak, sektör dağınık, kırılgan ve dışa bağımlı bir yapı sergiliyor. İşte tam bu noktada “temin tevzi kooperatifi” fikri, bir çıkış kapısı olarak öne çıkıyor.

Kooperatif Nedir, Temin Tevzi Modeli Ne Anlama Gelir?

Kooperatif, basit tanımıyla ortak ekonomik, sosyal veya kültürel ihtiyaçları karşılamak için gönüllü olarak bir araya gelen kişilerin oluşturduğu demokratik işletme modelidir.

Türk hukukunda bu yapı, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu ile düzenlenmiştir.

Temin tevzi kooperatifi” ise, özellikle mal ve hizmetlerin ortak alımı, dağıtımı ve tedariki üzerine kuruludur. Yani üyeler bireysel olarak değil, kooperatif çatısı altında toptan alım gücüyle hareket eder. Bu sayede hem daha uygun fiyatlarla ürün temin edilir hem de tedarik zinciri üzerinde üyelerin kontrolü artar.

Sınırlı sorumlu olması, her üyenin yalnızca taahhüt ettiği sermaye payı kadar yükümlülük taşıdığı anlamına gelir; bu da riskin adil paylaşımı sağlar.

Neden Gerekli?

1. Ekonomik ve Stratejik Gerekçeler

İşitme cihazı sektörü yüksek teknolojiye dayalı bir pazardır. Fakat cihazların maliyetinin büyük bölümü yurt dışı kaynaklı olduğu için döviz dalgalanmaları doğrudan fiyatlara yansır.

Bireysel alım yapan merkezler bu dalgalanmalara karşı savunmasız kalırken, kooperatifleşme sayesinde:
  • Toptan alımda %10–20 oranında maliyet avantajı sağlanabilir,
  • Dağıtım, lojistik ve ithalat süreçlerinde güç birliği oluşturulabilir,
  • Markalarla pazarlık gücü artar; temsil yeteneği güçlenir.

Böylece her bir işletme tek başına değil, bir ticari blok olarak hareket eder.

2. Tedarikte Güç Birliği ve Maliyet Avantajı

Birçok Avrupa ülkesinde bağımsız işitme cihazı merkezleri, tıpkı Türkiye’de planlanan model gibi temin tevzi birlikleri aracılığıyla tedariklerini gerçekleştirir.

Örneğin Almanya’daki HörEx eG veya İsviçre’deki Excellence Connect kooperatifleri, üyelerine ürün alımında ciddi indirimler, ortak depo kullanımı ve dijital platform desteği sunar.

Türkiye’de kurulacak benzer bir yapı:
  • Ortak depo ve tedarik ağıyla lojistik maliyetleri azaltabilir,
  • Ürün çeşitliliğini artırarak rekabet eşitliği sağlayabilir,
  • Üye merkezlere toptan fiyat avantajı sunarak kârlılığı yükseltebilir.

3. Eğitim, Teknik Destek ve Kurumsal Güçlenme

Kooperatif yalnızca bir “alışveriş birliği” değildir; aynı zamanda bir bilgi, eğitim ve teknoloji paylaşım platformudur.
  • Ortak eğitim akademileriyle çalışanların teknik yeterliliği artırılır.
  • Dijital sistemler (örneğin online stok yönetimi, CRM, yapay zekâ destekli müşteri takibi) ortak kullanıma açılır.
  • Kurumsal standartlar belirlenerek her merkezin hizmet kalitesi eşitlenir.
Böylece sektörün kronik sorunu olan hizmet kalitesi farklılığı giderilir, marka güveni artar.

4. Üyeler Arasında Dayanışma ve Rekabet Gücü Artışı

Kooperatifler “rekabeti değil, dayanışmayı” esas alır. Bu modelde üyeler birbirinin rakibi değil, ekosistemin tamamlayıcı unsurlarıdır.

Ortak satın alma, ortak reklam, hatta ortak dijital kampanyalar yoluyla:
  • Bölgesel markalar ulusal görünürlüğe kavuşur,
  • Küçük işletmelerin sesi daha gür çıkar,
  • Fiyat savaşları yerine hizmet kalitesi ön plana çıkar.
Kooperatifin çatısı altında birleşen merkezler, bir zincir mağaza kadar güçlü, ama bir esnaf kadar bağımsız kalabilir.

5. Tüketici Güveni ve Marka İtibarı Etkileri

Günümüzde sağlık hizmetlerinde en önemli değer “güven”dir. Kooperatif markası altında hizmet veren merkezler, tek bir standart ve etik kodla hareket ettiği için tüketici gözünde kurumsal güven oluşturur.
  • Ortak garanti, iade ve satış sonrası destek politikaları,
  • Etik kurallara dayalı fiyat şeffaflığı,
  • Ülke çapında tanınan bir “güven markası” kimliği,
tüketici tarafında tercih sebebi olur. Bu da uzun vadede sektörün itibarı ve müşteri sadakati açısından önemli bir kazanımdır.

Olası Zorluklar:

Elbette bu modelin hayata geçirilmesi kolay değildir. Kuruluş sürecinde bazı finansal, idari ve kültürel engeller kaçınılmazdır:
  • Sermaye oluşturma sorunu: Küçük işletmelerin başlangıçta ortak sermayeye katkı yapma gücü sınırlı olabilir.
  • Güven eksikliği: Türkiye’de birçok girişim, “ortak iş yapma kültürü” eksikliğinden başarısız olmuştur.
  • Yönetim kapasitesi: Profesyonel yönetim anlayışı olmadan kooperatifler hızla dağılabilir.
  • Bürokratik süreçler: Tescil, izin, mali denetim ve mevzuat uyumu zaman alıcıdır.
Ancak doğru stratejiyle bu zorluklar avantaja çevrilebilir. Başlangıçta küçük bir çekirdek grup, profesyonel danışmanlık ve şeffaf yönetim modeliyle yola çıkmak, güveni tesis etmenin en etkili yoludur.

Sonuç: Artık “Birlikte Kazanma” Zamanı

Türkiye’de işitme cihazı perakendecileri, bugün belki de tarihsel bir dönüm noktasında. Sektör, yabancı markaların ticari stratejileri ve dijital dönüşüm dalgası arasında sıkışmış durumda. Bu tablo, bireysel dirençle değil, kolektif akılla aşılabilir.

“İşitme Cihazı Perakendecileri Sınırlı Sorumlu Temin Tevzi Kooperatifi” sadece ekonomik bir model değil, bir dayanışma hareketidir.

Bu yapı kurulduğunda:
  • Perakendeci kendi kaderini yeniden eline alır,
  • Sektör kendi içinde yeniden dengelenir,
  • Tüketici ise güvenilir, şeffaf ve güçlü bir yerli ekosisteme kavuşur.
Sonuç olarak, bu kooperatif bir seçenek değil, bir zorunluluktur. Çünkü gelecekte ayakta kalmanın tek yolu, birlikte duymak, birlikte kazanmak olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin: www.isitkoop.com

İşitkoop logo (180 x 180 piksel) kopyası.png