Neler yeni

Evde Kal Türkiyem 💕

Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uymanızı önemle rica ederiz.

Daha Fazlası

Sponsorluk Anlaşması 🎭

Öneri, istek, görüş, reklam ve sponsorluk, anlaşmaları hakkında bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Daha Fazlası

Forum Kuralları! 🤔🤔

Forum İsitme! kendine özgü kuralları olan, sınırsız özgürlük vaat etmeyen, akla her gelenin söylenmesinin ve isteyenin dilediği gibi davranmasının söz konusu olmadığı bir ortamdır.

Daha Fazlası
  • Merhaba Ziyaretçi, Forumumuz ücretsizdir. Herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Amacımız; İşitme Cihazı kullanıcılarının, İşitme Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve bilgilendirmektir. Ayrıca bu kitlelere hizmet verecek olan Odyolog ve Odyometrist arkadaşlara destek olmak içindir. Bizlere destek olmak için Abone olup tavsiye etmeyi unutmayınız.
  • Değerli Forum Kullanıcılarımız; Şikayet kısımlarında açılan asılsız şikayetlerden forumumuz sorumlu değildir. Asılsız şikayet yapan kişiler için forum kullanıma kapatılacak ve mesajları silinecektir. Asılsız şikayet yapan kişilere ait bilgiler resmi kanalla forumumuzdan talep edildiğinde ilgili kuruma teslim edilecektir.

Tinnitus

  • Tinnitus nedir?
  • Tinnitusa ne sebep olur?
  • Kulaklarımda neden bu gürültü var?
  • Tinnitusum varsa ne yapmalıyım?
  • Ya kulağımdaki sesler kaybolmazsa?
  • Bana yardımcı olabilecek tedaviler var mı?
  • Tinnitusu önlemek veya daha kötüye gitmesini önlemek için herhangi bir şey yapabilir miyim?

Tinnitus nedir?

Tinnitus genellikle kulaklarda çınlama olarak tanımlanır, ancak aynı zamanda kükreme, tıklama, tıslama veya uğultu gibi ses çıkarabilir. Yumuşak veya gürültülü, tiz veya alçak sesli olabilir. Bir ya da iki kulakta duyabilirsiniz.

Tinnitusa ne sebep olur?

Tinnitus bir hastalık değildir. Kulak, iç kulağı beyne bağlayan işitme siniri ve beynin sesi işleyen kısımlarını içeren işitme sisteminde bir şeylerin yanlış olduğunun bir belirtisidir. Kulak kanalını tıkayan bir kulak kiri parçası kadar basit bir şey tinnitusa neden olabilir. Ancak, aşağıdaki gibi bir dizi sağlık koşulunun sonucu da olabilir:

  • Gürültüye bağlı işitme kaybı
  • Kulak ve sinüs enfeksiyonları
  • Kalp veya kan damarlarının hastalıkları
  • Meniere hastalığı
  • BEYİn tümörü
  • Kadınlarda hormonal değişiklikler
  • Tiroid anormallikleri

Tinnitus, bazen yaşlı insanlarda işitme kaybının ilk belirtisidir. Ayrıca ilaçların yan etkisi de olabilir. Almaya başladığınızda veya bıraktığınızda 200'den fazla ilacın kulak çınlamasına neden olduğu bilinmektedir.

Fabrika veya inşaat işçileri, yol ekipleri ve hatta müzisyenler gibi gürültülü ortamlarda çalışan kişiler, sese sürekli maruz kalmanın, sesi beyne iletmeye yardımcı olan iç kulaktaki küçük duyusal kıl hücrelerine zarar verdiği zaman zamanla tinnitus geliştirebilirler. Buna gürültüye bağlı işitme kaybı denir.

Bomba patlamalarına maruz kalan servis üyeleri, patlamanın şok dalgası kafatasını sıkıştırır ve sesi işlemeye yardımcı olan alanlarda beyin dokusuna zarar verirse kulak çınlaması geliştirebilir.

Pulsatil tinnitus, genellikle kalp atışınızla aynı zamanda kulakta ritmik bir nabız gibi ses çıkaran nadir bir kulak çınlaması türüdür. Bir doktor, boynunuza bir stetoskop bastırarak veya kulak kanalının içine küçük bir mikrofon yerleştirerek bunu duyabilir. Bu tür bir kulak çınlaması genellikle baş veya boyundaki kan akışıyla ilgili sorunlardan kaynaklanır. Pulsatil tinnitus, beyin tümörlerinden veya beyin yapısındaki anormalliklerden de kaynaklanabilir.

Tüm bu ilişkili koşullar ve nedenlerle bile, bazı insanlar bariz bir sebep olmaksızın kulak çınlaması geliştirir. Kulak çınlaması çoğu zaman ciddi bir sağlık sorununun işareti değildir, ancak gürültülü olursa veya geçmezse yorgunluğa, depresyona, anksiyeteye ve hafıza ve konsantrasyon sorunlarına neden olabilir. Bazıları için kulak çınlaması gerçek bir zihinsel ve duygusal ıstırabın kaynağı olabilir.

Kulaklarımda neden bu gürültü var?

Kulak çınlaması kulaklarımızda duymamıza rağmen, kaynağı gerçekten kulaklarımızın işittiği sesleri anlamlandıran beyin hücrelerinin (bilim adamlarının sinir devreleri dedikleri) ağlarıdır. Tinnitus hakkında düşünmenin bir yolu, genellikle kulakta başlayıp beyinde devam etmesidir.

Bilim adamları, beyinde ses olmadığı halde ses yanılsaması yaratmak için neler olduğu konusunda hala anlaşmış değiller. Bazıları kulak çınlamasının, bir yara veya kırık kemik iyileştikten sonra bile ağrının devam ettiği kronik ağrı sendromuna benzer olduğunu düşünüyor.

Tinnitus, beynin sinir devrelerinin sese duyarlılığı artırarak duyusal kıl hücrelerinin kaybına uyum sağlamaya çalışmasının bir sonucu olabilir. Bu, kulak çınlaması olan bazı kişilerin neden yüksek sese aşırı duyarlı olduğunu açıklar.

Tinnitus ayrıca, beynin sesi işleyen bölümü olan işitsel kortekste iç kulaktaki hasarın sinyal aktivitesini değiştirdiğinde dengesiz hale gelen sinir devrelerinin bir sonucu olabilir. Ya da sinir devreleri arasındaki anormal etkileşimlerin sonucu olabilir. İşitme ile ilgili sinir devreleri yalnızca sesi işlemeye adanmamıştır. Ayrıca, ruh hali ve duyguyu düzenleyen limbik bölge gibi beynin diğer bölümleriyle de iletişim kurarlar.

Tinnitusum varsa ne yapmalıyım?

İlk şey, kulak kiri gibi herhangi bir şeyin kulak kanalını tıkayıp tıkamadığını kontrol edecek olan birinci basamak doktorunuzu görmektir. Doktorunuz, altta yatan bir rahatsızlığın tinnitusa neden olup olmadığını öğrenmek için size mevcut sağlığınız, tıbbi durumunuz ve ilaçlarınız hakkında sorular soracaktır.

Doktorunuz tinnitusunuzdan sorumlu herhangi bir tıbbi durum bulamazsa, bir kulak burun boğaz uzmanına (genellikle kulak, burun ve boğaz doktoru veya KBB denir) yönlendirilebilirsiniz. KBB başınızı, boynunuzu ve kulaklarınızı fiziksel olarak inceleyecek ve kulak çınlamasıyla birlikte herhangi bir işitme kaybınız olup olmadığını belirlemek için işitme duyunuzu test edecektir. Ayrıca işitme duyunuzu ölçebilecek ve tinnitusunuzu değerlendirebilecek bir odyologa yönlendirilebilirsiniz.

Ya kulağımdaki sesler kaybolmazsa?

Bazı insanlar tinnituslarının geçmediğini veya daha da kötüleştiğini fark eder. Bazı durumlarda o kadar şiddetli hale gelebilir ki duymak, konsantre olmak ve hatta uyumakta zorlanabilirsiniz. Doktorunuz, gürültünün şiddetini ve yaşamınız üzerindeki etkisini azaltmanın yollarını bulmanıza yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

Bana yardımcı olabilecek tedaviler var mı?

Tinnitus'un henüz bir tedavisi yoktur, ancak birçok insanın bu durumla daha iyi başa çıkmasına yardımcı olan tedaviler mevcuttur. Çoğu doktor, kulak çınlamanızın şiddetine ve yaşamınızın en çok etkilediği alanlara bağlı olarak aşağıdaki tedavilerin bir kombinasyonunu sunacaktır.

  • İşitme cihazları genellikle kulak çınlaması ile birlikte işitme kaybı olan kişiler için faydalıdır. Dışarıdaki ses seviyelerini dikkatlice kontrol etmek için ayarlanmış bir işitme cihazı kullanmak işitmenizi kolaylaştırabilir. Ne kadar iyi duyarsanız tinnitusunuzu o kadar az fark edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için NIDCD bilgi notunu İşitme Cihazları okuyun.
  • Danışmanlık , tinnitusunuzla nasıl yaşayacağınızı öğrenmenize yardımcı olur. Çoğu danışmanlık programının, beyinde kulak çınlamasına neden olanları anlamanıza yardımcı olacak bir eğitim bileşeni vardır. Bazı danışmanlık programları, tinnitusunuz hakkında düşünme ve tepki verme şeklinizi değiştirmenize de yardımcı olacaktır. Gürültüyü daha az fark edilir kılmak, gündüz rahatlamanıza yardımcı olmak veya gece uykuya dalmak için kendi başınıza yapabileceğiniz bazı şeyler öğrenebilirsiniz.
  • Giyilebilir ses üreteçleri , kulağa oturan ve kulak çınlamasını maskelemeye yardımcı olmak için yumuşak, hoş bir ses kullanan küçük elektronik cihazlardır. Bazı insanlar maskeleme sesinin kulak çınlamasını tamamen örtmesini ister, ancak çoğu tinnitustan biraz daha yüksek olan maskeleme seviyesini tercih eder. Maskeleme sesi yumuşak bir "shhhhhhhhhhh", rastgele tonlar veya müzik olabilir.
  • Masa üstü ses üreteçleri , rahatlama veya uyku için bir yardımcı olarak kullanılır. Yatağınızın yanına yerleştirildiğinde, dalgalar, şelaleler, yağmur veya bir yaz gecesi sesleri gibi hoş sesleri çalması için bir jeneratör programlayabilirsiniz. Tinnitusunuz hafifse, uykuya dalmanıza yardımcı olmak için ihtiyacınız olan tek şey bu olabilir.
  • Akustik sinir uyarımı , kulak çınlaması çok yüksek olan veya geçmeyen insanlar için nispeten yeni bir tekniktir. Müziğe gömülü geniş bant akustik sinyal sağlamak için avuç içi büyüklüğünde bir cihaz ve kulaklık kullanır. Tedavi, beyindeki sinir devrelerindeki değişikliği uyarmaya yardımcı olur ve bu da sonunda sizi tinnitusa duyarsız hale getirir. Cihazın, önemli sayıda çalışma gönüllülerinde kulak çınlamasını azaltmada veya ortadan kaldırmada etkili olduğu gösterilmiştir.
  • Koklear implantlar bazen ciddi işitme kaybı ile birlikte kulak çınlaması olan kişilerde kullanılır. Koklear implant, iç kulağın hasarlı kısmını atlar ve işitme sinirini doğrudan uyaran elektrik sinyalleri gönderir. Cihaz, kulak çınlamasını maskelemeye ve sinir devrelerindeki değişikliği uyarmaya yardımcı olan dış sesleri getirir.
  • Antidepresanlar ve antianksiyete ilaçları, ruh halinizi iyileştirmek ve uyumanıza yardımcı olmak için doktorunuz tarafından reçete edilebilir.
  • Diğer ilaçlar eczanelerde ve internette kulak çınlaması için alternatif bir çare olarak bulunabilir, ancak bu preparatların hiçbirinin klinik çalışmalarda etkili olduğu kanıtlanmamıştır.

Tinnitusu önlemek veya daha kötüye gitmesini önlemek için herhangi bir şey yapabilir miyim?

İç kulaktaki duyusal kıl hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan gürültü kaynaklı işitme kaybı, tinnitusun en yaygın nedenlerinden biridir. Yüksek sese maruz kalmanızı sınırlamak için sesten uzaklaşarak, sesi kısarak veya kulak tıkacı veya kulaklık takarak yapabileceğiniz her şey, kulak çınlamasını önlemeye veya kötüleşmesini önlemeye yardımcı olacaktır.