Neler yeni

Evde Kal Türkiyem 💕

Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uymanızı önemle rica ederiz.

Daha Fazlası

Sponsorluk Anlaşması 🎭

Öneri, istek, görüş, reklam ve sponsorluk, anlaşmaları hakkında bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Daha Fazlası

Forum Kuralları! 🤔🤔

Forum İsitme! kendine özgü kuralları olan, sınırsız özgürlük vaat etmeyen, akla her gelenin söylenmesinin ve isteyenin dilediği gibi davranmasının söz konusu olmadığı bir ortamdır.

Daha Fazlası
  • Merhaba Ziyaretçi, Forumumuz ücretsizdir. Herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Amacımız; İşitme Cihazı kullanıcılarının, İşitme Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve bilgilendirmektir. Ayrıca bu kitlelere hizmet verecek olan Odyolog ve Odyometrist arkadaşlara destek olmak içindir. Bizlere destek olmak için Abone olup tavsiye etmeyi unutmayınız.
  • Değerli Forum Kullanıcılarımız; Şikayet kısımlarında açılan asılsız şikayetlerden forumumuz sorumlu değildir. Asılsız şikayet yapan kişiler için forum kullanıma kapatılacak ve mesajları silinecektir. Asılsız şikayet yapan kişilere ait bilgiler resmi kanalla forumumuzdan talep edildiğinde ilgili kuruma teslim edilecektir.

Nasıl duyuyoruz?

NASIL DUYUYORUZ
1644663929765.png

İşitme, havadaki ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştüren bir dizi olaya bağlıdır. İşitme siniriniz daha sonra bu sinyalleri karmaşık bir dizi adımla beyninize taşır.

  1. Ses dalgaları dış kulağa girer ve kulak zarına giden kulak kanalı adı verilen dar bir geçitten geçer.
  2. Kulak zarı, gelen ses dalgalarından titreşir ve bu titreşimleri orta kulaktaki üç küçük kemiğe gönderir. Bu kemiklere malleus, incus ve stapes denir.
  3. Orta kulaktaki kemikler, havadan gelen ses titreşimlerini, iç kulağın salyangoz şeklindeki ve içi sıvı dolu olan kokleadaki sıvı titreşimlerine bağlar. Elastik bir bölme, kokleanın başından sonuna kadar uzanır ve onu bir üst ve alt kısma ayırır. Bu bölüm, temel işitme yapılarının oturduğu taban veya zemin kat olarak hizmet verdiği için baziler membran olarak adlandırılır.
  4. Titreşimler koklea içindeki sıvının dalgalanmasına neden olduktan sonra, baziler membran boyunca hareket eden bir dalga oluşur. Baziler zarın üstünde oturan saç hücreleri-duyu hücreleri dalgayı hareket ettirir.
  5. Saç hücreleri yukarı ve aşağı hareket ettikçe, saç hücrelerinin tepesine tünemiş mikroskobik tüy benzeri çıkıntılar (stereosilya olarak bilinir), üstteki bir yapıya çarparak bükülür. Bükülme stereosilyanın uçlarında bulunan gözenek benzeri kanalların açılmasına neden olur. Bu olduğunda, kimyasallar hücrelere girerek bir elektrik sinyali oluşturur.
  6. İşitme siniri bu elektrik sinyalini beyne taşır ve bu da onu tanıdığımız ve anladığımız bir sese dönüştürür.

Bu animasyonlu video, seslerin kulaktan beyne nasıl gittiğini, yorumlanıp anlaşıldıklarını gösteriyor.