Kemiğe implante işitme cihazı kimlere uygulanır?
Kemiğe implante işitme cihazlarının uygulanabilmesi için aranan kriterler aşağıda sıralanmıştır.
Kemiğe implante işitme cihazlarının uygulanabilmesi için aranan kriterler aşağıda sıralanmıştır.
- Her iki kulağında da işitme cihazından fayda görmediği sağlık kurulu raporunda belirtilmelidir. Bu sağlık kurulu raporu resmi sağlık kurumundan alınmalı ve 3 KBB (Kulak Burun Boğaz) hekimi tarafından imzalanmalıdır.
- Yapılan odyometri testinde Kemik Yolu Eşikleri 500, 1000, 2000, 4000 Hertz’de 60 dB’i aşmaması gerekir. Hastada iletim veya karma tip işitme kaybı olmalı. Konuşmayı ayırt etme skoru %60 veya üzerinde olmalıdır.
- Bilateral mastoidektomi kavitesi bulunan, bilateral aural atrezisi olan, cerrahi müdahale ile düzelmeyen konjenital orta kulak anomalisi olan, yapılan tedaviye dirençli kronik eksternal otit olan hastalarda kemiğe implante işitme cihazı bedeli kurumca karşılanır.
- Beş (5) yaşından küçük hastalara uygulanan kemiğe implante işitme cihazının bedeli kurumca ödenmez.
- Beş yaşından küçük hastalarda ve genel durumu cerrahi uygulamaya elverişli olmayan kişilerde kemiğe implante edilen işitme cihazının soft bandla uygulanması halinde bedelleri kurumca karşılanır.
- Kemiğe implante işitme cihazının bedelinin kurumca ödenebilmesi için uygulamanın 3. Basamak hastanelerde yapılmış olması gerekmektedir.