Neler yeni

Evde Kal Türkiyem 💕

Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uymanızı önemle rica ederiz.

Daha Fazlası

Sponsorluk Anlaşması 🎭

Öneri, istek, görüş, reklam ve sponsorluk, anlaşmaları hakkında bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Daha Fazlası

Forum Kuralları! 🤔🤔

Forum İsitme! kendine özgü kuralları olan, sınırsız özgürlük vaat etmeyen, akla her gelenin söylenmesinin ve isteyenin dilediği gibi davranmasının söz konusu olmadığı bir ortamdır.

Daha Fazlası
  • Merhaba Ziyaretçi, Forumumuz ücretsizdir. Herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Amacımız; İşitme Cihazı kullanıcılarının, İşitme Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve bilgilendirmektir. Ayrıca bu kitlelere hizmet verecek olan Odyolog ve Odyometrist arkadaşlara destek olmak içindir. Bizlere destek olmak için Abone olup tavsiye etmeyi unutmayınız.
  • Değerli Forum Kullanıcılarımız; Şikayet kısımlarında açılan asılsız şikayetlerden forumumuz sorumlu değildir. Asılsız şikayet yapan kişiler için forum kullanıma kapatılacak ve mesajları silinecektir. Asılsız şikayet yapan kişilere ait bilgiler resmi kanalla forumumuzdan talep edildiğinde ilgili kuruma teslim edilecektir.

İşitme Kaybı Olanlara Söylenmemesi Gereken İki Kelime

İşitme Kaybı Olanlara Söylenmemesi Gereken İki Kelime​


Ara ara karşılaştığımız bir durum. Toplumda işitme kayıplıların daha sık karşılaştıklarına şahit olduğumbir durum. Bazen toplumda oluyor. Birisi bir hikaye anlatıyor ya da başına gelen bir olayı açıklıyor, işitme kayıplı kişi konuşmanın başında çok iyi anlarken ortalarda konuşmayı kaçırıyor ve bir noktada “Ne dedin?” diye soruyor. Hikayenin başını anladı ama bir yerinde bir şey kaçırdı ve son noktayı netleştiremedi. Konuşan kişi duraksıyor, sanki soruyu düşünüyormuş gibi ve “Boşver” diye yanıt veriyor. Genellikle bu, elini savurarak ya da başını sallayarak birlikte oluyor.

“Boşver” ifadesi bir reddediştir. Bu, bir hakarettir. Dinleyicinin, konuşan için yeterince önemli olmadığını gösteriyor. Bu durum “Unut gitsin,” “Önemli değil,” ya da “Dert etme” gibi ifadelere de uygulanabilir. Eğer birinden bunu yeterince sık duyarsam, onunla etkileşimde bulunmaya değmeyeceğini düşünmeye başlıyorum. Ben de ona “boşver” diyorum — sadece sesli değil!

Bazen hikaye belki de tekrar etmeye değmeyecek kadar önemsizdir ya da bunu yeniden anlatacak kadar zaman yoktur. Yine de, bu durum çok can sıkıcı bir durum. Daha da endişe verici olan, bu tür bir reddedişin, insanların sosyal olarak geri çekilmesine yol açabilmesidir. “Diğerleriyle etkileşimde bulunmaya ne gerek var ki, eğer her şeyi mükemmel bir şekilde duymayacak ve küçümseneceksem?” diye düşünebilir bazıları. Bu durumda, reddediş ve utançla yüzleşmektense denememek daha kolay hale gelir. Böylece bir aşağı spiral başlar.

Peki, bu tür durumları daha iyi nasıl ele alabiliriz ve kötü hisleri baştan nasıl engelleyebiliriz? Konuşan için iki önerim var, ama daha da önemlisi, dinleyici için son derece etkili bir araç.

Konuşan İçin:
Eğer birisi sizi duymuyorsa, son söylediğiniz şeyi farklı bir şekilde ifade edin. Gerçekten bu çok uzun sürmez.

Eğer bunu yapmak için şu anda zaman yoksa, “Hikayemi bitirmek istiyorum, ama şu anda zaman yok. Toplantıdan sonra bana hatırlat, sana anlatacağım,” gibi bir şey söyleyin. Bu, “Boşver” demekten çok daha saygılıdır.

Dinleyici İçin:
Eğer biri size “Boşver” derse, sakin bir şekilde “Lütfen, gerçekten ne söylediğinizi duymak istiyorum. Bir kez daha denemek ister misiniz?” diye yanıt verin. Bunu reddetmek zor, ayrıca kararlılığınız, reddedişi kabul etmeyeceğinizi açıkça gösterir.