İşitme Kaybı Olan Birine Hayatı Kolaylaştırmanın Yolları
Birinin işitme kaybını desteklemek mi istiyorsunuz? Acıma değil, destek sağlayın.
Ana Noktalar
- İşitme kaybı olan kişilerin, konuşma partnerlerinin yüzünü ve dudaklarını görmesi, onları duymaları için gereklidir.
- Bağırmak, işitme kaybı olan birinin dudak okumalarını zorlaştırır.
- Bir kişinin tekrar etmesini istediği bir cümleyi "boşver" demek, ona bir reddediş gibi gelebilir.
1. İletişim Pratiklerine Uyun.
İşitme kaybı olan biriyle konuşurken, iletişim pratiklerine dikkat edin. Öncelikle dikkatlerini çekin, çoğu durumda, sizi görebilmek için yüzünüze ve dudaklarınıza bakmaları gerekmektedir. Başka bir odadan konuşmayın ve konuşurken ağzınızı kapatmamaya özen gösterin. Yiyecek yerken konuşmaktan kaçının.
Açık ve orta bir hızda konuşun, ama bağırmayın. Bu, dudak okumalarını zorlaştırır. Bir grup içinde konuşuyorsanız, sırayla konuşmaya dikkat edin ki anlamak için daha iyi bir şansı olsun. Konu değiştiğinde, haber vermeyi unutmayın.
2. Ortamı İyi Yönetmek.
Ortam, işitme yeteneğimiz açısından kritik bir unsurdur. Arka plandaki gürültüyü en aza indirin ve alanı iyi aydınlatın, böylece ağzınızı görebilir. İşitme kaybı olan kişi, buluşacağınız yeri seçmesine izin verin, böylece iletişimi kolaylaştıracak bir yer tercih edebilir. Bir masada otururken, nerede oturmak istediğini sorun. Ben, arkamı duvara vererek oturmayı tercih ediyorum çünkü bu, arkamda dikkat dağıtıcı gürültüyü en aza indiriyor, ancak diğerlerinin farklı öncelikleri olabilir. Ayrıca, en zor duyduğum kişiyle karşılıklı oturmayı seviyorum, böylece dudak okumak için iyi bir görüş açım oluyor. Mümkünse, işitme kaybı olan kişinin herkesin oturma düzenini organize etmesine izin verin.
3. Acıma Değil, Destek Sunun.
Eğer biri size işitme kaybı olduğunu söylerse, özür dilemeyin. Bu durumda üzülmenize gerek yok. Sadece onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun ve ardından verilen talimatları takip edin. Çabanız çok takdir ediliyor.
İşitme cihazlarının gözlükler gibi çalışmadığını ve işitmenin normal seviyeye geri dönmeyeceğini anlayın. Her durumda işitmeye çalıştığımızı göz önünde bulundurarak bize güvenin. Tekrar söylüyor olmanızın sinir bozucu olabileceğini biliyoruz, ama pozitif bir tutum sergilemeye çalışın. İletişim her iki taraf için de çaba gerektirir.
İşitme kaybı yaşarken, konuşmak oldukça yorucudur. Bazı kelimelerin sadece kesitlerini duyabiliriz, bu nedenle beynimiz sürekli olarak konuşmanın bağlamına göre ne söylendiğini anlamaya çalışır. Uzun bir günün sonunda, işitme kaybı yorgunluğu bizi aşırı etkileyebilir. Bu durumda sabırlı olun veya dinlenmek için bir mola önerin.
4. Hatırlatmadan İyi İletişim Pratikleri Uygulayın.
Sürekli olarak iletişim partnerlerinize nasıl daha iyi duyabileceğinizi açıklamak eğlenceli değildir. Hem ısrarcı gibi hissederiz, hem de en yakınınızdaki insanların sizi dahil etmek için ne yapması gerektiğini hatırlamaması üzücü olabilir. Biz bunun, sizinle konuşmanın ekstra bir çaba gerektirdiğini anlıyoruz, ama buna değer. Yüzümüze dönerek, ağzınızı kapatmadan ve diğer iletişim pratiklerine uyarak hatırlatmadan iletişim kurduğunuzda, bunun sizin için önemli olduğunu gösterirsiniz.
5. Kendimizi Savunma Çabalarımızda Ortak Olun.
Her restoranda garsona spesiyalleri tekrar ettirmek ya da her filmde kapalı altyazı cihazını almak yorucu olabilir. Bu tür görevlerde yardımcı olduğunuzda, bizimle birlikte çalıştığınızı gösterir, mücadelemizi anladığınızı hissettirir ve enerjimizi korumamıza yardımcı olursunuz.
6. Korkulan “boşver” ifadesinden kaçının.
Söylediklerinizi tekrar etmek zorlayıcı olabilir, ancak lütfen taleplerimize “boşver” gibi cevaplar vermeyin. İşitme kaybı olan biri için bu, bir reddediş, bir azarlama ve bir tokat gibi hissedilebilir. Bu tür ifadeler, "önemli değil" veya "unut gitsin" gibi benzer ifadelere de uygulanır. Bu tür bir muamele sık sık karşılaştıkça, işitme kaybı olan kişi geri çekilmeyi, aşağılanmak yerine yalnız kalmayı tercih edebilir.
Eğer birisi işitme kaybı olan birine ne dediğinizi tekrar etmesini istiyorsa, lütfen bunu yapın veya farklı bir şekilde ifade etmeye çalışın. Bir başka yöntem, kişinin ne duyduğunu tekrar etmesini istemek olabilir; böylece eksik parçaları tamamlayabilirsiniz. İşbirlikçi bir tutumla yanlış anlamalar genellikle oldukça komik hale gelebilir.
7. Yeni Teknolojileri Deneyin.
Sadece işitme cihazları, kalabalık bir restoranda, bir kokteyl partisinde veya sinemada zorlayıcı dinleme durumlarında yeterli olmayabilir. İşitme kaybı olan bireylerin hayatını kolaylaştıracak yeni ürünler sürekli olarak geliştirilmektedir. Yeni teknolojilerden haberdar olmak için Google uyarıları ayarlayın ve yeni cihazlarla denemeler yapmayı teşvik edin. Birlikte çaba gösterirseniz, hem siz hem de işitme kaybı olan kişi fayda elde edersiniz ve bu süreç eğlenceli bile olabilir. Teknoloji zorlu olsa da, pratikle hayat değiştirebilir.