Neler yeni

Evde Kal Türkiyem 💕

Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uymanızı önemle rica ederiz.

Daha Fazlası

Sponsorluk Anlaşması 🎭

Öneri, istek, görüş, reklam ve sponsorluk, anlaşmaları hakkında bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Daha Fazlası

Forum Kuralları! 🤔🤔

Forum İsitme! kendine özgü kuralları olan, sınırsız özgürlük vaat etmeyen, akla her gelenin söylenmesinin ve isteyenin dilediği gibi davranmasının söz konusu olmadığı bir ortamdır.

Daha Fazlası
  • Merhaba Ziyaretçi, Forumumuz ücretsizdir. Herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Amacımız; İşitme Cihazı kullanıcılarının, İşitme Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve bilgilendirmektir. Ayrıca bu kitlelere hizmet verecek olan Odyolog ve Odyometrist arkadaşlara destek olmak içindir. Bizlere destek olmak için Abone olup tavsiye etmeyi unutmayınız.
  • Değerli Forum Kullanıcılarımız; Şikayet kısımlarında açılan asılsız şikayetlerden forumumuz sorumlu değildir. Asılsız şikayet yapan kişiler için forum kullanıma kapatılacak ve mesajları silinecektir. Asılsız şikayet yapan kişilere ait bilgiler resmi kanalla forumumuzdan talep edildiğinde ilgili kuruma teslim edilecektir.

Engelli Haber İşitme engelli çocuğum için en iyi müzik aleti hangisidir?

İşitme Engelli Haberleri, Görme Engelli Haberleri, Bedensel Engelli Haberleri, Zihinsel Engelli Haberleri, Engelli Haberleri, Engellilere Ait Haberler
İşitme engelli çocuğum için en iyi müzik aleti hangisidir.png

İşitme engelli çocuğum için en iyi müzik aleti hangisidir?​


Zaman zaman birinin işitme güçlüğü çeken çocuğu için en iyi müzik aleti soruluyor. Bunun kolay bir soru olmadığı ortaya çıktı.

1960'larda olsaydım, davul diyebilirdim, ancak işitme kaybı ve işitme cihazı/koklear implant teknolojisiyle ilgili bilgilerin (ve politikaların) ilerlemesi göz önüne alındığında, 60 yıllık bu cevap oldukça basit olurdu. Bazı durumlarda perküsyonun bugün bile uygun bir cevap olacağı doğru olsa da, bu, çocuğun davul çalmak isteyip istemediğinden işitsel yeteneklerine kadar birçok şeye bağlı olacaktır. Ve bugün, bazı üniversitelerde ve kolejlerde, kulak eğitimi derslerinde müziksel aralıklı frekans tabanlı bir test yerine zamanlama tabanlı bir “ritm” testine izin verecek bazı müzik programları var. Bu harika bir uyarlama ve sanırım diğer müzik okullarını 21. yüzyıla girmekten alıkoyan tek şey “ ritim” kelimesini heceleyememeleri!

Son 60 yılda öğrendiğimiz birçok şey var - müziğin akustiğinin daha iyi anlaşılması, yüksek sesleri duymanın işitsel sistemi üzerindeki etkileri, özellikle gruplar halinde müzik öğrenen işitme engelli çocukların psikososyal faydaları ve Belki de sonraki yıllarda bilişsel gerilemeyi engellemenin faydaları - müziğin yazma ve okumayı öğrenme, tarih ve ileri çok boyutlu Matematik kadar eşit öneme sahip olduğu hızla kabul ediliyor…. Pekala, belki Calculus değil (bu, çalışmak için gerçekten temiz bir alan olsa da), sadece sayısal olarak karmaşık olmak!

Peki, 1960'lardan bu yana ne öğrendik?

  1. İşitme kaybı olan kişiler, normal işiten kişilerden daha az değildir ve gürültüden daha fazla işitme kaybına karşı daha duyarlı değildir. Yani, 90 dB(A) gürültüye veya müziğe maruz kalan bir kişi, 90-100 dB HL düzeyinde işitme eşiğine sahip olmasına rağmen, daha fazla işitme kaybı geliştirme riski altındadır. İşitme koruması, normal işiten kişiler için olduğu kadar işitme güçlüğü çeken kişiler için de önemlidir. (Borg, 1995 tarafından yapılan bir meta çalışmadan).
  2. Müzik deneyimi, özellikle gürültüde konuşmayı anlama yeteneklerinde yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi dengeleyebilir, ancak anahtar olanın çalışan bellek olduğu ve mutlaka müzik eğitimi değil. ( Zhang ve diğerleri, 2021)
  3. İşitme güçlüğü çeken çocuklar, ritmin oldukça karmaşık hale geldiği durumlar dışında, normal işiten çocuklar kadar ritmik egzersizler yapabilir ve bu, işitme güçlüğü çeken çocuğun gelecekteki ilerlemesini sınırlayabilir. ( Hildago ve diğerleri, 2021).
  4. Özellikle gruplar halinde işitme güçlüğü çeken çocuklar için müzik eğitiminin işitsel olmayan birçok psiko-sosyal faydası vardır. (Lo ve diğerleri, 2022).
  5. Frekans düşürme (yüksek frekanslı bir bölgeden daha iyi koklear işlevinin olabileceği bir bölgeye), konuşma için harika olsa da müzik için sınırlamaları vardır. (Şasin, 2022).
Yine de hala cevaplanmamış birçok soru var ve bunlardan bazıları (aslında 12) en azından kısmen Chasin'de (2022) “bir frekans aralığında diğerine göre iki kat daha fazla harmoniğe sahip bir müzik aletidir, bundan daha iyidir” şeklinde ele alınmaktadır. daha azına sahip olan?”

Başka bir deyişle, müzisyen için iki kat daha fazla armonik, iki kat daha fazla işitsel ipucu anlamına mı geliyor?

Örneğin, soprano saksafon klarnetten daha mı iyi? Bu iki enstrüman hemen hemen aynı boyuttadır, ancak saksafonun herhangi bir frekans bölgesi için bir klarnet (yani, bir çeyrek dalga boyu rezonatör) ile karşılaştırıldığında iki kat daha fazla harmoniği vardır (yani, yarım dalga boyunda bir rezonatördür). Bir hipotez, bu saksafonun klarnetten daha iyi olacağıdır, ancak bu henüz test edilmemiştir… bir deney gerçekleşmeyi bekliyor. Saksafonun ek (ve daha yüksek seviyeli) harmoniklerini gösteren bir spektrum (enerji dağılımı) ekledim.


Klarnet (beyaz) ve Soprano telefon (mavi)

KAYNAK: hearinghealthmatters.org
 

16Caner16

Yeni Üye
Katılım
16 Eyl 2020
Mesajlar
4
Bahsedilen işitme kayıplardayım hatta 100-110db diyebilirim müzik bir tutkudur, dinlediğim bazı şarkıların detaylarını daha iyi duyabilmek için büyük kulaklık kullanıyorum küçük yaştan beri hep bir enstrüman çalma hevesindeyim şuanda hiçbir nota bilmeden, eğitim almadan kulak müziği ile notaları tutturarak piyano çalabiliyorum, uzun zamandır klarnet hevesim vardı pandemi başlangıç dönemlerinde alma şansı buldum sesi çok fazla çıktığından ev ortamında rahat çalınamadığından çok çalma fırsatı bulamıyorum :)
 

Bookman

Administrator
Yönetici
FRM Master
Katılım
4 Haz 2020
Mesajlar
2,219
Web sitesi
forumisitme.com
Bahsedilen işitme kayıplardayım hatta 100-110db diyebilirim müzik bir tutkudur, dinlediğim bazı şarkıların detaylarını daha iyi duyabilmek için büyük kulaklık kullanıyorum küçük yaştan beri hep bir enstrüman çalma hevesindeyim şuanda hiçbir nota bilmeden, eğitim almadan kulak müziği ile notaları tutturarak piyano çalabiliyorum, uzun zamandır klarnet hevesim vardı pandemi başlangıç dönemlerinde alma şansı buldum sesi çok fazla çıktığından ev ortamında rahat çalınamadığından çok çalma fırsatı bulamıyorum :)
Harikasın, 👏👏👏💪💪gerekirse güzel havalarda açık havada klarnet çalmayı deneyebilirsin. Bu azim olduktan sonra yakında bu yazının altında, ben artık klarnet te çalabiliyorum diye bir yazışma olacağından eminim. 🥰