
İşitme engelli çocuğum için en iyi müzik aleti hangisidir?
Zaman zaman birinin işitme güçlüğü çeken çocuğu için en iyi müzik aleti soruluyor. Bunun kolay bir soru olmadığı ortaya çıktı.
1960'larda olsaydım, davul diyebilirdim, ancak işitme kaybı ve işitme cihazı/koklear implant teknolojisiyle ilgili bilgilerin (ve politikaların) ilerlemesi göz önüne alındığında, 60 yıllık bu cevap oldukça basit olurdu. Bazı durumlarda perküsyonun bugün bile uygun bir cevap olacağı doğru olsa da, bu, çocuğun davul çalmak isteyip istemediğinden işitsel yeteneklerine kadar birçok şeye bağlı olacaktır. Ve bugün, bazı üniversitelerde ve kolejlerde, kulak eğitimi derslerinde müziksel aralıklı frekans tabanlı bir test yerine zamanlama tabanlı bir “ritm” testine izin verecek bazı müzik programları var. Bu harika bir uyarlama ve sanırım diğer müzik okullarını 21. yüzyıla girmekten alıkoyan tek şey “ ritim” kelimesini heceleyememeleri!
Son 60 yılda öğrendiğimiz birçok şey var - müziğin akustiğinin daha iyi anlaşılması, yüksek sesleri duymanın işitsel sistemi üzerindeki etkileri, özellikle gruplar halinde müzik öğrenen işitme engelli çocukların psikososyal faydaları ve Belki de sonraki yıllarda bilişsel gerilemeyi engellemenin faydaları - müziğin yazma ve okumayı öğrenme, tarih ve ileri çok boyutlu Matematik kadar eşit öneme sahip olduğu hızla kabul ediliyor…. Pekala, belki Calculus değil (bu, çalışmak için gerçekten temiz bir alan olsa da), sadece sayısal olarak karmaşık olmak!
Peki, 1960'lardan bu yana ne öğrendik?
- İşitme kaybı olan kişiler, normal işiten kişilerden daha az değildir ve gürültüden daha fazla işitme kaybına karşı daha duyarlı değildir. Yani, 90 dB(A) gürültüye veya müziğe maruz kalan bir kişi, 90-100 dB HL düzeyinde işitme eşiğine sahip olmasına rağmen, daha fazla işitme kaybı geliştirme riski altındadır. İşitme koruması, normal işiten kişiler için olduğu kadar işitme güçlüğü çeken kişiler için de önemlidir. (Borg, 1995 tarafından yapılan bir meta çalışmadan).
- Müzik deneyimi, özellikle gürültüde konuşmayı anlama yeteneklerinde yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi dengeleyebilir, ancak anahtar olanın çalışan bellek olduğu ve mutlaka müzik eğitimi değil. ( Zhang ve diğerleri, 2021)
- İşitme güçlüğü çeken çocuklar, ritmin oldukça karmaşık hale geldiği durumlar dışında, normal işiten çocuklar kadar ritmik egzersizler yapabilir ve bu, işitme güçlüğü çeken çocuğun gelecekteki ilerlemesini sınırlayabilir. ( Hildago ve diğerleri, 2021).
- Özellikle gruplar halinde işitme güçlüğü çeken çocuklar için müzik eğitiminin işitsel olmayan birçok psiko-sosyal faydası vardır. (Lo ve diğerleri, 2022).
- Frekans düşürme (yüksek frekanslı bir bölgeden daha iyi koklear işlevinin olabileceği bir bölgeye), konuşma için harika olsa da müzik için sınırlamaları vardır. (Şasin, 2022).
Başka bir deyişle, müzisyen için iki kat daha fazla armonik, iki kat daha fazla işitsel ipucu anlamına mı geliyor?
Örneğin, soprano saksafon klarnetten daha mı iyi? Bu iki enstrüman hemen hemen aynı boyuttadır, ancak saksafonun herhangi bir frekans bölgesi için bir klarnet (yani, bir çeyrek dalga boyu rezonatör) ile karşılaştırıldığında iki kat daha fazla harmoniği vardır (yani, yarım dalga boyunda bir rezonatördür). Bir hipotez, bu saksafonun klarnetten daha iyi olacağıdır, ancak bu henüz test edilmemiştir… bir deney gerçekleşmeyi bekliyor. Saksafonun ek (ve daha yüksek seviyeli) harmoniklerini gösteren bir spektrum (enerji dağılımı) ekledim.

Klarnet (beyaz) ve Soprano telefon (mavi)
KAYNAK: hearinghealthmatters.org