Neler yeni

Evde Kal Türkiyem 💕

Korona virüs ve sebep olduğu COVID-19 hastalığından kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 14 Kural'a uymanızı önemle rica ederiz.

Daha Fazlası

Sponsorluk Anlaşması 🎭

Öneri, istek, görüş, reklam ve sponsorluk, anlaşmaları hakkında bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Daha Fazlası

Forum Kuralları! 🤔🤔

Forum İsitme! kendine özgü kuralları olan, sınırsız özgürlük vaat etmeyen, akla her gelenin söylenmesinin ve isteyenin dilediği gibi davranmasının söz konusu olmadığı bir ortamdır.

Daha Fazlası
  • Merhaba Ziyaretçi, Forumumuz ücretsizdir. Herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Amacımız; İşitme Cihazı kullanıcılarının, İşitme Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve bilgilendirmektir. Ayrıca bu kitlelere hizmet verecek olan Odyolog ve Odyometrist arkadaşlara destek olmak içindir. Bizlere destek olmak için Abone olup tavsiye etmeyi unutmayınız.
  • Değerli Forum Kullanıcılarımız; Şikayet kısımlarında açılan asılsız şikayetlerden forumumuz sorumlu değildir. Asılsız şikayet yapan kişiler için forum kullanıma kapatılacak ve mesajları silinecektir. Asılsız şikayet yapan kişilere ait bilgiler resmi kanalla forumumuzdan talep edildiğinde ilgili kuruma teslim edilecektir.

Elektrik Yanıt Odyometrisi (Evoked Response Audiometry) (ERA, BERA)

Elektrik Yanıt Odyometrisi (Evoked Response Audiometry) (ERA, BERA)

Prensip: Hastaya tekrarlayan düzenli veya düzensiz akustik uyarılar uygulanır. EEG ile de, oluşan beyin aktivitesi değişiklikleri gösterilebilir. EEG deki non-spesifik beyin aktiviteleri bir gürültü gibi asıl istenen kişiye özel yanıtı saklar. Araştırılan bu özel potansiyellerin matematik analizi ile non-spesifik beyin aktivitelerinden ayırt edilir. İşitmeyi karmaşık bir olaymış gibi inceleyen klasik odyometrik metotların (merkezi sinir sistemi tarafından analiz edilen akustik cevapları) aksine uyarılmış işitme potansiyelleri, merkezi işitme sistemi, 1. nöron ve reseptör organa ait fizyolojik mekanizmalar hakkında başka hiçbir yöntemin veremeyeceği bilgileri verir.

ERA ile kaydedilebilecek akustik potansiyeller şunlardır:

1- Yavaş kortikal potansiyeller: 50 msn.’den az; bu tam bir saf-ton eşik odyogramının kaydedileceği kortikal olarak uyarılmış potansiyeldir.

2- Geç kortikal potansiyeller: Bunlar jenarilize yüksek nitelikte kortikal fonksiyonun göstergesidir. (Muhtemel negatif varyasyon).

3- Orta nörojenik potansiyeller: 12 ile 50 msn.’lik hız kortikal potansiyellerdir. Bu santral verteks potansiyelleri işitme yoluna karşılık gelir.

4- Hızlı beyin sapı potansiyelleri: Beyinsapı elektriki yanıtları (2 ila 12 msn.) Bunlar retrokoklear işitme kayıplarının tanınmasında büyük önem taşır. Diagnostik açıdan en büyük önemi özel potansiyellerdeki (özellikle I. ve V. potansiyel dalgalar arasındaki) latans değişiklikleridir. Latanstaki uzama işitme eşiğine bağlı olarak değişir. Nöral fonksiyonel bozukluklarda ise uzama mutlaktır. Frekansı takip eden yanıtlar; (5 ile 15 msn.) Bu yanıtların tanı değeri tam olarak ortaya konmamıştır.

5- Elektrokokleogram (ECoG): (0 ila 5 msn.) Bu yöntem beyinsapı elektriki yanıt odyometrisi ile kombine edilir. Bu metod odituar sinir ve beyin sapının alt bölümlerindeki fonksiyonel bozuklukların varlığı hakkındaki en güvenilir bilgilerin elde edilmesini sağlar. İç kulak ve işitme siniri fonksiyonlarının değerlendirilmesinde beyinsapı elektriki yanıtlarından daha etkilidir. En yararlı iki diagnostik parametre koklear mikrofonikler (CM) ve işitme siniri aksiyon potansiyelleridir (PI).
 

Defne

Üye
Katılım
14 Haz 2020
Mesajlar
96
Evoked Respons Auditive (ERA)

Dalgalar, uyarımdan sonraki ilk 10 milisaniye içinde kaydedilir. Cevap olarak I'den VII'ye kadar dalga tespit edilir. İlk 5'i klinik öneme sahiptir. Diğerlerinin durumu henüz bilinmemektedir. Her bir dalganın latansı normalde oldukça sabittir. Bu latanslardaki sapmalar akla patolojiyi getirir. Bunlardan I, II ve V. dalgalar hemen daima görülür. Diğerleri bazen tespit edilemez. IV ve V. dalga üst üste binebilir. Dalgaların farklı latansları santral iletim gecikmelerini değerlendirmede önemlidir. Çünkü periferal işitme kaybı veya verilen sesin azalmasından dolayı olan stimulus şiddetinin azalması bütün dalgaların latanslarında uzama, amplitüdlerinde kısalma meydana getirmektedir. Düşük şiddetteki stimülasyondan meydana gelen bütün piklerin uzamış latansları şiddet-latans ilişkisindeki değişmenin kohleada meydana geldiğini göstermektedir. Dalgaların arasında en göze çarpanı takriben 5,1-6 msn latansa sahip olan V. dalgadır.

Ses şiddeti azaldıkça bu dalganın latansı gecikir.

I' inci dalga: Kohlea ve işitme sinirinin başlangıç kısmı
II' inci dalga: İşitme sinirinin son kısmı ve işitme çekirdekleri
III' üncü dalga: Superior oliver kompleks
IV' üncü dalga: Lemnisküs lateralis
V' inci dalga: Inferior kollikulus
VI ve VII' inci dalga: Inferior kollukulustan kortekse kadar olan ağ hakkında bilgi verir.

V'inci dalga odyometrik eşiği en iyi gösterir ve eşik şiddete kadar tespit edilebilen tek dalgadır. Yetişkinlerde I'inci dalgadan yaklaşık 4.00 msn sonra ortaya çıkar. Bu, yeni doğanda uzundur, 2 yaşında yetişkin seviyesine ulaşır.

ERA' nin Klinik Değeri

1.
Küçük ve koopere olamayan çocuklarda, yeni doğanlarda ve MMR' lı kişilerde işitme fonksiyonunun erkenden değerlendirilmesi ve rehabilitasyonunun erken yapılmasını sağlar. Bu çocukların konuşmasının gelişmesi açısından oldukça önemlidir.

2. İşitme cihazlarının değerlendirilmesi de diğer bir kullanılış alanıdır. Uygun cihaz kulağa takılı iken yapılan testte V' inci dalga latansı normale en yakın çıkar.

3. Simülasyon yapan hastaların işitmesinin tespitinde kullanılır. Adli vakalar için önemlidir.

4. Bazı nörolojik hastaların teşhisinde de oldukça önemli bulgular verir. İşitme yollarını etkileyen tümörler (akustik nörinom gibi), mutipl skleroz, beyin sapı patolojileri, beyin sapı travmaları veya hastalıklarında.

Değişik Patolojilerde ERA Bulguları

a. İletim tipi işitme kayıplarında ERA bulguları:

I. dalganın latansı ile birlikte I-V. dalga bloku latansı total olarak uzamış, eşik yükselmiştir ve I-V interpik latansı normal kalmıştır. I. dalgadaki bu gecikme periferal hasarı gösterir.

b. Sensörinöral işitme kayıplarında ERA bulguları:
Eğer SNIK mevcutsa bu kaybın orijinin kohlear mı yoksa retrokohlear mı olduğunu tayin etmek için önemlidir. Gürültü recruitmenti sıklıkla kohlear işitme kayıplı hastalarda meydana gelir. Bu, uyarılmış potansiyeller kullanıldığı zaman stimulus şiddetinin artmasıyla birlikte V. dalga latansında anormal hızlı bir düşme ile kendisini gösterir.

Retrokohlear kayıplarda I. dalga normal olmasına rağmen, I-V arası interpik latans uzamıştır. Normalde I. dalga ile V. dalga arasındaki latans farkı (interpik latans) takriben 4.00 msn civarındadır. Bu latanstaki 0.2 msn'den fazla artışlar manalıdır. 0.6 msn'nin üzerindeki artış retrokohlear kaybı, özellikle akustik nörinomu gösterir. Yüksek frekanslardaki işitme kayıplarında ise şiddetin artması ile birlikte V. Dalga latansında kısalma görülmemesi dikkat çekicidir. V. dalga yüksek şiddetlerde normal değerlerine erişemez.

c. Akustik nörinomun ERA bulguları:
VIII. sinir tümörleri I. dalgadan sonra interpik latansının uzamasına sebep olur. V. dalgada görülen gecikmenin ölçülmesiyle değerlendirilir. Cevap gecikmesi ise diğer kulağa göre değerlendirilir. Kulaklar arasındaki interpik latans farklılığı normalde 0.2 msn'den azdır. 0.4 msn'den daha fazla olması oldukça manalıdır. Akustik tümörün boyutları büyüdükçe V. dalganın interpik latansı daha da gecikir.

Multipl sklerozda, beyin sapı patolojilerinde de interpik latanslar uzar.
Orta beyin tümörlerinde V. dalga ile VI. dalga arası interpik latansının uzadığı görülmüştür.