Amerikan Kulak Burun Boğaz Dergisi'nde yapılan bir araştırmaya göre , koronavirüsün asemptomatik taşıyıcıları bile (COVID-19) koklear saç hücresi işlevlerine zararlı etkiler yaşayabilir . Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği, ASHA Leader Live haber dergisinde sonuçların bir özetini yayınladı.
Mısır'daki South Valley Üniversitesi'nden araştırmacılar, bilinen semptomları (öksürük, nefes darlığı, ateş veya titreme, boğaz ağrısı) olmayan 20 COVID-19 hastasını doğruladı. Bu grubu (yaşa bağlı işitme kaybı olan katılımcıları dışlamak için 20-50 yaş arası) enfekte olmamış katılımcıların bir kontrol grubuyla karşılaştırmışlardır. Çalışma, katılımcıların geçici uyarılmış otoakustik emisyonlar (TEOAE'ler) ve vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerin (VEMP'ler) iki haftalık bir süre boyunca işitme yeteneğini ölçtü.
Saf ton odyometrisi
Test ve kontrol grupları arasındaki saf ton eşiklerini karşılaştırmak için eşleştirilmiş t- testi kullanılmıştır. Tüm oktav ve orta oktav frekanslarında (250, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000), 4000 arasında anlamlı bir fark (p> 0.05) bulunmadı. 4000, 6000'de anlamlı fark bulundu (p <0.05), ve her iki grup arasında 8000 Hz.
TEOAE
Kontrol ve test grupları arasında TEOAE genliğini karşılaştırmak için eşleştirilmiş t- testi kullanıldı (p <0.001). Kontrol grubu ile test grupları arasında oldukça anlamlı fark bulundu
İki haftanın sonunda, sonuçlar, COVID ile enfekte grup için, yüksek frekanslı saf ton eşiklerinin yanı sıra TEOAE genliklerinin test grubunda dış kulak tüy hücrelerine zarar verdiğini gösteren önemli ölçüde daha kötü olduğunu gösterdi.
Orjinal Makaleye BURADAN ulaşabilirsiniz.South Valley Üniversitesi Qena Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı çalışma yazarı MWM Mustafa, “Bu bozulma, viral enfeksiyonun dış saç hücreleri üzerindeki zararlı etkilerine atfedilebilir, ancak mekanizma hala bilinmemektedir. “Bu çalışmanın sonuçları, önemli semptomların yokluğunun, kokleayı örnek olarak alarak, hassas duyu organları üzerinde bilinmeyen etkiyi gizleyebileceğini de gösterdi.”