Anadolu Üniversitesi İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM)
İÇEM, işitme engelli çocuklara işitsel-sözel yöntemle çağdaş bir eğitim programının uygulandığı bir araştırma merkezi olup, 1979 yılında çalışmalarına başlamıştır ve işitme engelli çocukların nitelikli eğitimi için gereken her tür faaliyet ve program merkez bünyesinde geliştirilmiştir.
Kapsamlı Eğitim
Türkiye’de okulöncesi, ilköğretim ve lise kademelerinde işitme engelli çocuklara akademik eğitim veren tek öğretim kurumu olan İÇEM, işitme engelli çocukların eğitimi için bünyesinde çalıştırdığı tüm diğer destek ve gelişim programları ile birlikte bir model oluşturmaktadır. Yurt dışından gelerek İÇEM’de çalışmalarını sürdüren yabancı uzmanlar da merkezin dünyadaki benzerleri arasında seçkin bir yeri olduğunu belirtmektedirler.Tüm Ülke İçin Kapsamlı Değerlendirme
İÇEM faaliyetleri, odyolojik değerlendirmeler, aile eğitim programları, koklear implant programları, konuşma eğitimi programları, okulöncesi eğitim, ilköğretim ve lise kademelerinde eğitim olmak üzere çeşitli faaliyetleri kapsamaktadır. İÇEM’deki iki odyoloji kliniği, Türkiye’nin her yöresinden çocuklara işitme kaybını teşhis etme, ölçme ve uygun işitme cihazları ile cihazlandırma hizmetini sağlamaktadır. Bu klinikler, aynı zamanda okul ve aile eğitimi programlarındaki öğrencilerin odyolojik kontrollerini ve cihaz değerlendirmelerini yapmaktadır. İÇEM elektronik laboratuvarında tüm işitme ve konuşma eğitim cihazlarının bakım ve onarımı, kulak kalıbı laboratuvarında bu cihazlar için gerekli olan protezlerin üretimi yapılmaktadır.Öğrencilerinin dil gelişimlerinin ve akademik öğrenmelerinin sürekli ve en yüksek düzeyde olabilmesi için, İÇEM’de zaman zaman kaynaştırma programları da uygulanmaktadır.
Yukarıda faaliyet alanları belirtilen hizmetler için; teşhis kliniklerinde 2014-2015 öğretim yılında 3 odyolog, 1 uzman psikolog, işitme cihazları elektronik laboratuvarında 1 elektronik yüksek mühendisi, kulak kalıbı laboratuvarında 1 teknisyen bulunmaktadır; 1 grafikerin çalıştığı atölyede, sınıflarda grup ve bireysel eğitimler ve çeşitli etkinliklerde kullanılacak olan eğitim malzemeleri üretilmektedir. Okulöncesi, ilköğretim ve lise eğitim kademelerinde 152 işitme engelli ve 51 işiten öğrenciye 36 eğitici elemanla (32 öğretmen ve 4 öğretim elemanı) eğitim-öğretim hizmetleri verilmektedir. Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen ailelerin işitme engelli çocuklarına ve ailesine 4 aile eğitimi uzmanı ile aile eğitim hizmeti sunulmaktadır.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü İşitme Engelliler Anabilim Dalı’na kayıt olup, öğretmenlik eğitimi almakta olan fakülte öğrencileri dört yıl boyunca ihtisas derslerini İÇEM’de görev yapan uzmanlardan almakta ve İÇEM sınıflarında gözlem yapmakta; son sınıfta ise uygulama derslerinin tamamını İÇEM uzmanlarının gözetiminde İÇEM sınıflarında yapmaktadırlar. 2014-2015 eğitim yılında 81 stajyer öğrenciye eğitim vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu mezunları işitme engelliler öğretmeni olarak Bakanlık’a bağlı Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan İşitme Engelliler Okulları’na öğretmen olarak atamaktadır.
Örnek Merkez
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Eskişehir İşitme Engelliler Okulu ve Ankara’da bulunan Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Okulu öğretmenleri, öğretim teknikleri, program geliştirme, işitme cihazlarının kullanımı konularında İÇEM uzmanları tarafından hizmet-içi eğitim kursları ile eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmiştir.Ayrıca M.E.B.’nın talebi üzerine M.E.B.’nın çeşitli okullarındaki ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerindeki öğretmen ve uzmanlara hizmetiçi eğitim ulusal hizmetiçi eğitim kursları düzenlenmiştir.
Yurt içinde çeşitli kurumlara verilen hizmet içi eğitimlere ek olarak Japonya, Ekvator ve Singapur’da İÇEM’i örnek alan kurumların elemanlarına da staj verilmiştir.